Rose Implant Center
Fogászati és Szájszebészeti Klinika

kedvezmények, garancia

Rose Implant Center
Fogászati és szájszebészeti klinika

kedvezmények, garancia

Mennyi idő után kell cserélni, az elkészült fogpótlásokat?

 

A műfogsorok egyre népszerűbbek a középkorú és az idősebb lakosság körében. Nemcsak az arc esztétikáját javítják, hanem segíthetnek az állkapocs megfelelő igazításában és még a rágóképességet is fokozzák. De miután belevágott a műfogsor beszerzésébe, elgondolkodhat azon, hogy vajon meddig tartanak ezek a dolgok valójában? Ez jogos kérdés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a műfogsor ápolása időt és erőfeszítést igényel, valamint rendszeres ellenőrzéseket a fogorvosnál. Ebben a blogbejegyzésben azt nézzük meg, hogy mikor tanácsos lecserélni kész műfogsorát, hogy megőrizze funkcionális használatát, valamint kiváló szájhigiéniáját.

A fogpótlás gyakori megoldás azok számára, akik elvesztették néhány vagy az összes fogukat. Általában műanyagból és/vagy fémből készült műfogsorból, műfogsoralapból, műfogakból és néha műfogsorrögzítő fém alkatrészekből áll. A műfogsor lehet kivehető vagy fogászati implantátumokkal az állcsonthoz és az ínyhez rögzíthető. A modern műfogsorokat gyakran úgy tervezik, hogy úgy nézzenek ki, mint a valódi fogak, és megfelelő szájban történő elhelyezés esetén biztos illeszkedést biztosítsanak. Rendszeres tisztítás és ápolás mellett a műfogsorok maximum 3-5 évig problémamentesen tarthatnak.

 

Mi a műfogsor és mi a célja

A műfogsor általában akrilból készült fogpótlás, amely a hiányzó fogak pótlására használható. Ezek lehetnek teljes fogsorok, amelyek egy teljes fogsor összes fogát helyettesítik, vagy lehetnek részleges fogsorok, amelyek csak néhány fogat pótolnak. Megfelelő ápolás és használat mellett a műfogsor a természetes fogakhoz hasonlóan nézhet ki és érezhető – sőt, jó karbantartás mellett akár 5 évig is eltarthat. Akár teljes, akár részleges fogsorra van szüksége, a műfogsor kiváló választás sok ember számára, akik a fogszuvasodás vagy baleset miatti fogvesztés után szeretnék helyreállítani a mosolyukat.

A műfogsorok típusainak megértése és a tartósságukban mutatkozó különbségek

Ha a műfogsorról gondolkodik, talán kíváncsi, mennyire tartósak, és melyik műfogsortípus a legmegfelelőbb az Ön számára. Szerencsére léteznek különböző anyagokból készült fogsorok, amelyek különböző igényeket elégítenek ki. Egyes fogsorok például akrilból készülnek, ami gazdaságosabb megoldást jelent; ezek a fogsorok azonban általában nem tartanak olyan sokáig, mint a magasabb minőségű anyagból, például porcelán leplezett króm-kobalt fémből vagy titánból készült fogsorok. A magas minőségű műfogsorok általában tartósabbak és könnyebben javíthatók, ha bármilyen probléma merülne fel. Ezenkívül életmódjától és költségvetésétől függően érdemes lehet az implantátummal támogatott fogsorokat választania, amelyek az állcsontban rögzülő implantátumok miatt nagyobb stabilitást biztosítanak viselésük során. Mivel a műfogsor-technológia folyamatosan fejlődik, a fogorvosok segíthetnek a pácienseknek meghatározni a saját igényeiknek legmegfelelőbb megoldást.

Azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy mennyi ideig kell megtartani a fogpótlást

Egy műfogsor fenntartása nem egyszerű feladat – jelentős időbeli elkötelezettséget igényel, hogy szája a lehető legjobb állapotban legyen. Számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe vennie, amikor mérlegeli, hogy mennyi ideig tartsa a műfogsort, a készülék korától kezdve a mindennapi élet során bekövetkező kopás mértékéig. Az életkor fontos szerepet játszik – sok műfogsor 3 év után cserére szorul. Az elhasználódást mérsékelheti, ha jól vigyáz rá, amikor nem a szájában van; ügyeljen arra, hogy a kivehető műfogsorokat vízben vagy más megfelelő oldatban tárolja, hogy a készülék ne száradjon ki. Végezetül, ha bármilyen változást tapasztal a harapásában, akkor feltétlenül forduljon azonnal szakemberhez, mivel a rosszul beállított harapás idővel károsodást okozhat. Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartja, akkor biztosíthatja, hogy a legtöbbet hozza ki a műfogsor-befektetéséből, miközben elkerülheti a rosszul illeszkedő készülék okozta kellemetlenségeket!

Hogyan kell megfelelően karbantartani a műfogsorát

A műfogsor ápolása fontos az egészséges szájhigiénia fenntartásához. A fogászati készülékek érzékenyek, és óvatosan kell kezelni őket. Szerencsére a műfogsor ápolása nagyjából olyan, mint a természetes fogaké – csak nem szabad elfelejtenie, hogy naponta meg kell mosnia és be kell áztatnia őket. A fogkefével történő tisztán tartás segít eltávolítani az ételmaradékokat vagy a lepedéket, míg az áztatás segít megelőzni a baktériumok és gombák szaporodását, amelyek fájó foltokat és szagokat okoznak. Amikor nem viseli a műfogsorát, tárolja azt egy vízzel vagy tisztítóoldattal töltött, lefedett edényben, hogy ne száradjon ki. Végül pedig rendszeresen látogassa meg fogorvosát; ő ellenőrizni tudja a romlás jeleit, és szükség esetén kiigazításokat végezhet. Ezekkel az egyszerű lépésekkel évekig jól fog kinézni és jól érezni magát a műfogsorában!

Mikor van itt az ideje a kész műfogsor cseréjének?

A kész műfogsor cseréje ijesztő vállalkozásnak tűnhet. Nehéz lehet megmondani, mikor van itt az ideje, ezért íme néhány jel, amire érdemes odafigyelnie. Ha a műfogsor túl laza lett vagy már nem kényelmes, akkor valószínűleg méretváltoztatásra vagy cserére van szükség. Az elhasználódott és repedezett fogakat is figyelni kell – ha romlik az állapotuk, lehet, hogy itt az ideje beruházni egy új készletbe. Bármikor, amikor olyan szájegészségügyi probléma merül fel, amely nem reagál pozitívan a rendszeres higiéniára és karbantartásra, valószínűleg itt az ideje a csere lehetőségének keresésének. A fogászati szakemberrel való konzultáció segíthet meghatározni, hogy mikor van szükség a cserére, és hogyan lehet azt a legjobban megvalósítani.